Vi tager udgangspunkt i Esbjerg kommunes kostpolitik og de 8 kostråd.
Måltidet
Vi giver børnene mulighed for at indarbejde gode spise- og kostvaner. Vi bestræber os på, at måltiderne foregår i en hyggelig atmosfære. Det giver tid og ro til at spise, og der tages hensyn til individuelle behov. Måltidet er en væsentlig social samling, derfor skaber vi hygge og respekt herom.
Vi forsøger at lære børnene gode spisemanérer ved, at både børn og voksne sidder ved bordet, når vi spiser. Vi taler stille og roligt sammen. Alle ved bordet spiser, både børn og så vidt muligt også de voksne. Børn og voksne øver sig i bordskik, fx. går først fra bordet, når flertallet er færdige med at spise.
Vi guider børnene til at blive selvhjulpne. Helt fra det lille vuggestuebarn kan de inddrages i at øse opgaver, hente madpakken, hælde vand op osv.
Vi inddrager børnene i det praktiske opgaver omkring måltiderne. Børnene lærer at dække bord, rydde op, feje osv.
Vi har fokus på god håndhygiejne. Børnene lærer at vaske hænder, inden vi spiser.
Vi tror på, at børnene har en automatisk appetitregulering, og har perioder, hvor de spiser mere eller mindre. Derfor ”nøder” vi kun børnene til at spise mere i begrænset omfang.
Økologi
De råvarer, vi indkøber i afdelingerne, er så vidt muligt økologiske.
Drikkevarer
Vi serverer vand til måltiderne. Der skal ikke medbringes drikkelse, hvorfor vi frabeder os drikkedunke. På ture ud af huset og i venskabsgruppen, kan børnene medbringe drikkedunke med vand hjemmefra.
Morgenmad
Kan børnene ikke nå at spise morgenmad hjemmefra, kan det medbringes så børnene kan spise det i institutionen mellem 06.15-07.30.
Formiddagsmad
I vuggestuen samles børnene ca. kl. 9.00, hvor de får tilbudt brød, frugt/grønt og vand.
I børnehaven bliver børnene spurgt om de vil have en mad fra madpakken ca. kl. 8.45, hvor vi også får vand. Vi guider børnene, men tror også det er vigtigt at børnene selv lærer at mærke efter om de er sultende.
Frokost
Børnene fra 0-2 år får mad fra vores køkken. På AULA kan forældrene se madplanerne. Der bliver tilberedt en varieret menu, hvor der både indgår grøddag, suppe, kød og rugbrødsdage.
Børnene fra 3-5 år medbringer madpakker. Vi anbefaler, at madpakken indeholder groft brød, grønt, fisk, kød og frugt som på ”Den Kolde Frokosthånd” nedenfor.
Eftermiddagsmåltidet/frugt
Personalet samler børnene omkring kl. 14.00, hvor børnene fra 0-2 år får mad fra køkkenet og børnene fra 3-5 år får deres medbragte frugtposer/madkasser. På samme måde som til frokost, forsøger vi at spise måltidet i hyggelige og rolige omgivelser.
Frugt, der medbringes i madpakken, bedes være udskåret hjemmefra ligesom emballage, beholdere osv. skal kunne åbnes af barnet selv.
Fødselsdage
Fødselsdage kan fejres i institutionen eller i hjemmene.
Vi opfordrer til, at den mad der evt. medbringes til uddeling eller fejring af barnet i hjemmet tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Kage er ikke forbudt, en bolle eller frugt er dog at foretrække.
Traditioner
Vi har forskellige traditioner til de forskellige højtider der er i løbet af året, hvor børnene får forskellig spiselige ting fx;
- Til fastelavn, slår vi katten af tønden, hvor der i tønden vil være fx rosiner og popcorn. I vuggestuen er der ikke popcorn
- Til påske, er vi alle på legepladsen for at finde små æg (chokolade) som påskeharen har gemt.
- Til jul får vi besøg af julemanden der har poser med til børnene med fx med rosiner, mandariner og en lille chokolade ting. Vi holder også julefrokost i december, hvor børnene er med til at tilberede forskellige juleretter. Vi tager selvfølgelig hensyn til børn, der fx ikke må få svinekød.
Allergener
Vi tager naturligvis hensyn til børn med allergi mm. Hvis vi f.eks. skal undlade at give dit barn (0-2 år) noget af maden fra vores køkken, kræver vi dog en lægeerklæring.